Polona & Erik

Sva Polona in Erik, velika entuzijasta peke z drožmi. Nihče od naju ni po izobrazbi pek, a so nama treningi, izkušnje in ogromno prebrane literature, ter ogromno zavrženega testa prinesli bogato znanje, ki pa ga ves čas nadgrajujeva. 

Tako vsak na svojem koncu Slovenije mesi kruh za svojo družino. Vsak dan si napiševa ogromno sporočil, ki se začnejo nekako takole: “dej poglej, kaj sem včeraj zamesil/a, poglej to sredico, a ti si že probal/a to moko…” 

Vsakodnevno testirava recepte in črpava znanje. 

Za naju je pomemben okus in proces fermentacije, s katerim dobimo hranljivo vrednost testa, naj si bo to kruh ali sladica, krekerji ali potica. 

Polona rada preizkuša proces fermentacije v sladicah, Erik pa ugotavlja, kateri kruh je najboljši za k dotični jedi. 

Droži so naju poslovno združile in tako sva ustanovila D(r)oživetje – šolo peke z naravnim kvasom. 

Najina želja je, da bi se nekega dne govorilo o kruhu, brez da bi bilo zraven treba dopisati, da je narejen z drožmi brez industrijskega kvasa. O kruhu, kot so ga pekli naši predniki. 

Saj se vsi dobro zavedamo, da ne samo kruh, ampak vsa hrana prihodnosti je hrana preteklosti. 

Izjemno bova vesela, če se nama pridružite na našem potovanju. 

D(r)oživetje

D(r)oživetje je šola peke z naravnim kvasom. Ko sva razmišljala, kako bi predstavila D(r)oživetje, sva se odločila, da mu bova dodala kar ime šola. D(r)oživetje uči, snuje in oblikuje nove trende, njegova skupnost pa je iz dneva v dan večja.

Sodelujemo z največjimi strokovnjaki, od znanstvenikov, pekov ter strastnih ljubiteljev na področju prehrane. Naši somišljeniki so Dr. Lea Lukšič, Claudio Perrando, Primož Lavre, Andrej Jamnik, Suzana Kranjec, Gorazd Kranjc in še mnogi drugi.

V šoli gostimo različne ljudi, tako domače kot tuje predavatelje, ki znanje delijo in ga širijo. 

Droži

Narediti & dobiti & podariti 

Glede na pravi trend peke z drožmi, vam danes prav zares ni potrebno droži pripraviti sami, toliko ljudi jih že ima in ustvarja z njimi, da smo prepričani, da jih ima tudi vaš sosed in vam jih bo z veseljem odstopil. 

Naj vam tudi povemo, da je pri drožeh tako, starejše kot so, močnejše so. Pri nas smo droži vzgojili sami, a smo jim potem kasneje dodajali droži ostalih strokovnjakov, tako imamo droži vseh naših profesorjev, Beeshama, Claudia, Mlina Petra iz Italije, droži naših tečajnikov. Izračunali smo, da so naše droži skupno stare preko 100 let. To pa je uspeh a ne? 

Prav tako je pomemben podatek, da ko enkrat droži imate, jih z malo nege ohranjate za vedno, lahko jih boste predali generacijam, ki prihajajo za vami. 

Pa venar, ko se odločite za peko z drožmi, jih morate znati pripraviti oziroma vedeti kako se do njih pride. 

Receptov imate na spletu ogromno, a mi bomo z vami podelili našega najljubšega.

drozivetje-drozi-fermentacija

Kako do droži?

Potrebujete:

  • Dva čista kozarca 
  • Rženo moko 
  • Vodo
    (v kolikor imate zelo klorirano vodo, jo raje prekuhajte ali še bolje – pustite stat 24 ur, da postane postana) 

1 dan: 

V kozarec damo 50 g ržene moke in 60 g vode, premešamo v pasto podobno zmes. Kozarec pustimo stati na sobni temperaturi rahlo pokrit (da se bodo lahko iz zraka naselile bakterije).

Čez dan lahko nekajkrat premešamo . 

 

2 dan – 6 dan: 

V čist kozarec prestavimo 30 g naše zmesi, ki je na sobni temperaturi fermentirala čez noč. 

Zmesi dodamo 40 g moke in 50 g vode, dobro premešamo in samo pokrijemo (kozarčka ne zapiramo).

Čez dan ponovno večkrat premešamo. Ves postopek ponavljamo do 7. dne, ko bodo vaše droži skoraj narejene (tukaj naj vas opozorimo, da se čas v poletnih mesecih lahko skrajša za polovico!). 

Količine, ki jih odvzemamo, zavržemo in damo na kompost – torej vrnemo naravi, narava pa nam bo dala žito. 

 

7 dan: 

Dobrodošli v D(r)oživetju, vaše matične droži so pripravljene na vaše podvige, sedaj potrebujejo še ime. Polona jim je dala ime OTO. 

Tako, čas je za zamesitev testa in peko.  

Nekaj receptov najdete TUKAJ.  

Kako pa sedaj naprej? Kako jih ohranjamo ali hranimo?

Hranjenje :

  • Ohranimo cca 15 g matičnih droži 
  • Dodamo 30 g moke in 25 g vode (cca 20 stopinj) 
  • Če so droži na sobni temperaturi, jih hranimo dvakrat dnevno, če pa jih imamo v hladilniku, jih tja postavimo, ko so 50% aktivne.  
    • Tako ohranjamo naše droži vedno sveže in pripravljene na nastavek 
  • Kaj je nastavek? V receptu vam bo pisalo da potrebujete 200 g droži, teh 200 g droži je vaš nastavek, ki ga boste dobili tako, da boste vaše matične droži nahranili s 110 g moke in 90 g vode, nato boste od njih odvzeli žličko in jo vrnili v kozarec, da imate droži za naprej, z ostalim pa boste zamesili testo.

 

PRIMER REŽIMA HRANJENJA PRI PEKI ENKRAT TEDENSKO : 

  • Ponedeljek: droži so v hladilniku 
  • Torek: droži so v hladilniku 
  • Sreda: droži so v hladilniku 
  • Četrtek: zvečer nahranimo droži in pustimo čez noč na pultu 
  • Petek: nahranimo droži za naš nastavek (ko narastejo, zamesimo, ne pozabimo odvzet žličko in jo vrnit v kozarec) 
  • Sobota: droži so v hladilniku