D(r)oživeti cruffini

Prve cruffine sem spekla v začetku leta 2019, takrat nihče pri nas še ni vedel kaj to je. »Pola, kaj si si dobro zmislila ime«, so mi govorili ljudje. Ne, nisem si ga jaz, prvi uradni cruffin je nastal leta 2013 v Avstraliji. Je hibrid med croissantom in muffinom. In tako ga je takrat Kate (izumiteljica) poimenovala »cruffin«.

Prvič, sliši se dobro, izgleda dobro, o okusu pa ne bi, ker je fantastičen. Pa sem se ga lotila tudi sama.  Dolgo sem trenirala pravo testo in na koncu je uspelo. Tako smo s cruffini začeli tudi v bistroju,  naredili nekaj objav in evo ga: danes je instagram poln cruffinov! Vsi pečejo cruffine različnih oblik, različnih receptov in z različnimi kremami. Zajela nas je »CRUFFIN OBSESIJA«. Tako je pred leti »cruffin obsesija« zajela San Francisco. Takrat so se pred pekarno MR. Homles vile vrste, da so ljudje lahko dobili svoje cruffine.

Kaj je cruffin? Kvašeno listnato testo zvito v rogljiček in položeno v model za muffin. V bistroju jih seveda delamo z drožmi. Naša Nina je postala pravi specialist za cruffine. Vsak dan skrbno pripravlja droži, gleda na uro, topi maslo, hladi maslo, no prav zares sploh ne vem več kaj dela. Vem pa, da vsako jutro po starem mestnem jedru Črnomlja zadiši po cruffinih in ljudje so se že navadili, da pred službo pridejo po svoj rogljiček, pečen v modelu za muffine.

Torej, prišel je čas, da z vami podelimo recept za cruffine.

Recept

za cca 15 cruffinov

 

SESTAVINE:

  • 400 g droži
  • 270 g bele moke
  • 50 g stopljenega masla
  • 200 g zmrznjenega ali zelo hladnega masla
  • 7 g soli
  • 100 g sladkorja
  • 60 g mleka

Vse sestavine, razen zmrznjenega masla, zmešamo v gladko testo. Testo pustimo počivati vsaj eno uro. Testo bo rahlo vzhajalo. Testo razvaljamo na delovni površini v pravokotnik, cca 1cm debeline. Na razvaljano testo naribamo zmrznjeno/hladno maslo in ga razporedimo po celotni površini. Testo lepo prepognemo v pismo in ponovno zvaljamo. Pustimo počivati vsaj 15 minut in postopek ponovimo. Postopek ponovimo vsaj 10x, boljše večkrat.

Po 7 urah testo ponovno razvaljamo, narežemo na trakce in oblikujemo cruffine, kot je prikazano na sliki. Oblikovane cruffine pustimo počivati od 15 do 18 ur na sobni temperaturi (cca 20 stopinj). Pred peko jih premažemo z mešanico jajca in smetane, potrosimo z dekorativnim sladkorjem ter pečemo na 180 stopinj približno od 25 do 30 minut (peka je odvisna od vaše pečice).

Po peki jih napolnimo z vam ljubo kremo. Marmelada, vaniljeva krema, čokoladni ganache…. Nad cruffini ne obupajte, vredno je in splača se. Brbončice in družina vam bodo hvaležni.

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena *

Komentiraj