100% rženi kruh
z drožmi

To je kruh, ki me spominja na moje otroštvo.

Po rodu sem Korošica, in kot najbrž veste, je rženi kruh značilen za naše območje. Zanimivo je, da ga poznajo le redki. Pravzaprav so vsi dolgo mislili, da 100% rženega kruha ni mogoče narediti. Sedaj ta rženi kruh navdušuje tudi druge kraje in ljudje ga imajo radi.

To je eden najpreprostejših kruhov, ki jih boste naredili z drožmi. Preprost in zelo dober. 

 

Z vami bom podelila čisto osnovni recept. Ko boste osvojili osnoven recept, pa se začnite igrati. Rženemu testu dodajte semena, kardamom, janež, ječmenov slad, med. Z medom in ječmenovim sladom dobi posebno lepo temno barvo, saj sladkorji karamelizirajo in dajo krasno barvo kruhu ter rahlo sladek okus. 

Izvrstno se ujame z maslom in medom. Želim vam krasen Koroški zajtrk.

Recept

(za globok podolgovat pekač cca 30 cm dolžine)

SESTAVINE:

  • 200 g drožnega nastavka (žlico matičnih droži nahranite  z 90 g vode in 100 g ržene ali bele moke, premešajte ter počakajte da narastejo)
  • 500 g ržene moke 
  • 420 do 450 g vode 
  • 12 g soli 
  • malo ržene moke za posip

V posodo nalijemo vodo in vanjo stresemo droži. Rahlo premešamo (ali s kuhalnico ali z roko), da se droži raztopijo. Dodamo moko in sol. Vse sestavine lepo premešamo, da dobimo glini podobno zmes. Podolgovat pekač namastimo (maslo, olje, kokosovo maslo, mast) in vanj predevamo naše testo. Zmočimo dlan in testo lepo pogladimo. Na vrhu potresemo z rženo moko in pustimo da vzhaja. V kolikor bo vzhajalo v hladilniku, ga lahko brez skrbi pustite 12 ur ali več, v kolikor bo vzhajalo na sobni temperaturi, ga imejte pod nadzorom. Rženo testo nekaj časa ne kaže nobenih znakov, potem pa kar naenkrat naraste. Ko bo moka na vrhu naredila krasne razpoke in se bo testo dvignilo skoraj za polovico, je pripravljeno za peko. 

Sama pečem v pečici na 200 stopinj približno 60 minut. 

 

POMEMBNO

Ržen kruh je edini kruh, ki resnično ni dober vroč, saj je kot lepilo. Počakati morate vsaj 6 ur, še boljše več, da se lepo ohladi. 

Ržen kruh ima neverjetno dolg “rok uporabe”, saj ohranja svežino in okus cel teden, a verjemite, zmanjkalo ga bo veliko prej.  

 

MOJE MNENJE

Če imate možnost kje dobiti rženo moko iz severa (Finska, Rusija, Švedska…) si jo naročite in zamesite kruh z njo. Kruh bo dobil temno barvo, okus pa vas bo navdušil. 

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena *

Komentiraj